Konst i Borås

Borås har under senare år gjort sig känd som en konststad. Stadens satsning på offentlig konst har gjort att det kommit fler och fler turister till Borås.

Under flera år har utomhuskonst varit i fokus. Det anordnas en internationell skulpturbiennal vartannat år sedan 2008. I och med denna har antalet skulpturer runt om i staden blivit fler och fler och det anordnas regelbundet skulpturvandringar med guide.

I år anordnades No Limit – en street art-festival för fjärde gången. I år har street art-organisationen Artscape agerat som konstnärliga ledare av festivalen. Tidigare år har stadskärnan prytts av konst från olika länder. I år satsade No Limit på att pryda en av stadsdelarna som har ett lite dåligt rykte med olika väggmålningar av svenska kända gatukonstnärer. Festivalen innehåller alla typer av gatukonst, från muralmålningar till skulpturer och installationer.

Tidigare års målningar finns kvar och pryder husväggar och liknande. Installationer och mer förgängliga målningar är borta, men det allra mesta finns kvar.

Abecita konstmuseum

Vi har också två konstmuseer i Borås. Dels det som ägs av Borås kommun och sedan ett privat som blivit omtalat i pressen. Detta heter Abecita konstmuseum efter sitt läge i företaget Abecitas hus. Den konst som visas i museet var från början inte tänkt att hänga på ett museum. Det var paret Swegmark från Borås som skänkte delar av sin konstsamling, när allt inte fick plats hemma hos dem.

I museet kan man se olika utställningar.  Det handlar ofta om fotoutställningar, men även annat inom konstområdet. Det brukar finnas flera utställningar samtidigt och varje utställning visas i några månader.

Skulpturer i Borås

I Borås finns också många skulpturer, mycket tack vare den skulpturbiennal som anordnats sedan 2008. Berömda statyer är t ex Walking to Borås av Jim Dine. Detta är en 8 meter hög staty i utkanten av staden företställande Pinocchio. En annan omtalad staty är Declination av Tony Cragg. Personligen tycker jag den ser ut som ett stort gult öra, men tolkningarna är många och likaså är åsikterna många.